Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Testimonials

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Sandro Rosell
FC Barcelona President

Do tej pory na liście lokalnych przysmaków chronionych prawnie przez Unię Europejską znajdowały się trzy produkty z Rumunii. Właśnie zdecydowano, że jeszcze w kwietniu dołączy do nich specjał z Transylwanii - to novac afumat, czyli wędzona tołpyga z Țara Bârsei.

Oznaczenia pochodzenia geograficznego produktów rolnych (PGI) to unijny program mający na celu ochronę tradycyjnych lokalnych wyrobów spożywczych na terenie Unii Europejskiej. Dzięki niemu konsumenci kupując dany przysmak mogą być pewni jego pochodzenia oraz tego, że został on wytworzony zgodnie z tradycyjną recepturą. Do tej pory na terenie Rumunii zarejestrowano trzy przysmaki. W 2011 na listę trafił śliwkowy dżem z Topoloveni, a w 2016 ser telemeaua z Ibăneşti oraz sybińskie salami.

W czwartek Komisja Europejska ogłosiła, że na listę zostanie wpisany kolejny produkt - wędzona tołpyga z Țara Bârsei (niem. Burzenland, węg. Barcaság - region historyczny w płd.-wsch. Transylwanii). Tym samym potrawa, której oryginalna nazwa brzmi novac afumat będzie chroniona na równi z niemal 1,5 tys. produktów z całej Unii Europejskiej. To jednak nie wszystko, bowiem w kolejce czekają dwie kolejne potrawy.

Do Komisji Europejskiej trafił też wniosek dotyczący kiełbasy z Pleșcoi (cârnați de Pleșcoi). Przepis na wytwarzaną w niewielkiej miejscowości w okręgu Buzău kiełbasę podobno pochodzi z Serbii. Wytwarza się ją głównie z baraniny, czasami z dodatkiem wołowiny. Za przyprawy służy zaś ostra papryka i czosnek. W kolejce na wpis do programu czeka taż wędzona dunajska aloza (scrumbia de Dunăre afumată).